GÜBRE

 

Gübre, bitkinin beslenmesinde gerekli olan kimyasal elementleri sağlamak için toprağa ilave edilen herhangi bir maddedir. 

 

Gübreler, bitkilerin büyümesi için gerekli gıdayı ihtiva eden maddelerdir. Her ne kadar toprak ve su, bu gıdanın büyük bir kısmını sağlamaya yeterse de birçok hâllerde bir takım gıdalar bakımından fakir olabilirler. Böyle hallerde toprağın gübre ile takviye edilmesi gerekir.

 

Gübreleme yapılan bir arazide bitkilerin büyüme ve yaşamaları için azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, kükürt, demir, mangan, bakır, çinko, bor ve bazı hâllerde de molibden gibi elementlere ihtiyaçları vardır.  

 

Bitkiler, temel besinlerini yeterli alamadıkları zaman, çok defa eksiklik belirtileri gösterir.  Bunlar;

Azot: Yetişme engellenir, bitkinin rengi sararır. Yaprak uçları bitkinin altındaki yapraklarından başlayarak kırmızımsı kahverengi olur. 

Fosfor: Kök gelişmesi engellenir, saplar uzar, bitkinin olgunlaşması gecikir. Bitkinin rengi morumsu olur. 

Potasyum: Yaprak uçları kavrulur, sararır, saplar zayıflar. Meyve çekirdekleri kuruyup büzülür. 

Kalsiyum: Yaprak uçları tarak dişi gibi parçalanır. Uç tomurcuklar ölür, çiçekler olgunlaşmadan taç yapraklarını kaybederler.

Magnezyum: Yapraklar ince ve gevrek olurlar, uçlarında ve damar aralarındaki bölgede renklerini kaybederler, soluk yeşil renk alırlar.

Kükürt: Bitkinin alt kısımlarındaki yaprakları sararır, kökler ve sapların çapları küçülür.

Bor: Uç tomurcuklar açık yeşildir. Köklerde koyu lekeler görülür. Saplar çatlar. 

Bakır: Bitkilerin renkleri ağarır. Turunçgiller kırmızımsı kahve renkte, anormal şekilde büyüme gösterir.

Demir: Yapraklar sararır. Fakat damarlar yeşil kalır. Yapraklar yukarı doğru kıvrılır.

Mangan: Arazlar demirdekine benzer. Yapraklarda ölü dokular görülerek, yaprağa pürüzlü bir görünüş verir.

Molibden: Azot eksikliği gibidir.

Çinko: Uç yaprakları çok küçülür. Yapraklar ölü bölgelerde benekli hâle gelir. Tomurcuk teşekkülü azalır.

 

Bitki besin elementleri eksiklik veya fazlalığını ortaya koymak için toprak ve bitki analizlerine ihtiyaç vardır. Bu analizlerin sonucuna göre tespit edilen eksik bitki besin elementlerinin verilmesi gereklidir. Şifamız tarım olarak müşterilerimize toprak anlizlerinin düzenli olarak yapılmasını tavsiye ettiğimiz gibi istenilen analizler noktasında müşterilerimize yardımcı olmaktayız.

 

Eskiden kullanılan gübreler 2-3 mineral elementini barındırırken günümüz gübreleri ihtiyaca ve ürüne yönelik hazırlanmaktadır. Eski gübreler %10-40 mineral geriye kalanlar dolgu maddesi kullanılırken şimdiki ürünler sadece aktif maddeleri içerecek şekilde ambalajlanmaktadır. Bu sebeple yeni müşterilerimiz 1 çuvalla yaptıkları gübreleme işinin daha küçük bir ambalajdaki ürünün yapılması ve daha etkili olduğunu duymaları bazen onları şaşırtsada şimdiki ürünlerin çalışma prensibi sadece toprağa verilmek suretiyle değil yeni sulama sistemlerine enteğre damlama sistemiyle verilebilmesi, bazılarının ilaçla birlikte direk bitki gövdesinden alınacak şekilde olması ve mineral maddelerin zamana bağlı olarak salınımının gerçekleştirmesi gibi birçok yeni özellikleri taşımaktadır. Bu nedenle klasik tarım yerine ürün ve ürün kalitesine yogunlaşan yeni nesil gübreleri Şifamız Tarım olarak bulunduruyor ve müşterilerimize tavsiye ediyoruz.

 

Gübrelerde sloganımız “Gübrede dolgu maddesine değil, toprağın ve bitkinin ihtiyaçna para ödeyin”.